بانس ریت Bounce Rate چیست؟
یکی از مسائلی که همیشه در سئو، بحث های متفاوتی برای آن بیان شده است، بانس ریت یا Bounce Rate است که حتی میتواند سئو سایت کسب و کار شما را مورد بازپرسی قرار دهد. در واقع هرچقدر در این زمینه اطلاعات بیشتری داشته باشید، خواهید توانست که بهتر از گذشته برای بهینه سازی سایت خود تصمیم بگیرید.
در این مقاله میخواهیم به صورت کامل توضیح دهم که بانس ریت چیست و چرا باید آن را در کسب و کارتان به عنوان یک دشمن ببینید! روش کاهش بانس ریت را بدانید تا با استفاده از آنها از ضرر های احتمالی آن در امان باشید.
نرخ بانس ریت درصد بازدیدکنندگانی است که پس از ورود به یک صفحه از سایت، اقدامی انجام نمی دهند، مانند کلیک کردن روی لینک و یا گذاشتن نظر یا افزودن محصول مورد علاقه به سبد خرید.
بانس ریت یک معیار عالی برای اندازه گیری میزان جذابیت محتوای صفحه و سایت برای کاربر است.
برای این که مفهوم بانس ریت بهتر جا بیفتد در نظر بگیرید که شما قصد خرید بلیط از تهران به سمت همدان دارید. برای این کار عبارت بلیط تهران به همدان را جستجو میکنید و با بررسی قیمتها در هر سایت، آنها را سریعا می بندید! بر خلاف باور قدیمی که دارید، شما به این کسب و کارها دارید آسیب میزنید، اما حقیقت چیز دیگری است، وقت آن است که به اصل موضوع بپردازیم:
بانس ریت چیست؟ به زبان ساده این مفهوم را درک کنید!
یک پرش یا به انگلیسی Bounce زمانی رخ میدهد که کاربر بعد از ورود به سایت شما، بدون هیچ اقدام و عکس العمل خاصی سایت شما ببندد و یا به صفحه قبلی باز گردد. در نظر داشته باشید که این مفهوم به این معناست که اگر کاربر تنها با بازدید از صفحه شما، کلیک بر روی یک لینک و یا حتی گذاشتن کامنت، تعاملی با سایت شما را نشان می داد، احتمالا دیگر متوجه مفهومی به نام بانس یا پرش نبودیم.
در حقیقت به صورت ساده تر اگر بخواهیم بیان کنیم، باید بگوییم که ملاک اصلی برای محاسبه بانس ریت، میزان تعامل و ارتباطی است که کاربر با سایت شما برقرار می کند. اگر هنوز متوجه نشده اید به مثال زیر توجه کنید تا به صورت کامل این مفهوم پیچیده را به سادگی هر چه تمام تر درک کنید:
فرض کنید که شما قصد خرید یک اتوموبیل دارید. برای این کار لازم است که چند ماشین را مشاهده و بررسی کنید. اگر شما در هنگام مشاهده یکی از ماشین ها بدون توجه به امکانات آن، داخل آن و … به سراغ ماشین دیگری بروید، این به آن معناست که این ماشین اصلا برای شما مناسب نبوده است یا به مفهوم ساده تر با معیارهای شما در تضاد بوده است.
همین موضوه برای گوگل هم با ایجاد تعامل کاربران با یک سایت مشخص می شود. در واقع هر چقدر که کاربران تعامل بیشتری با یک سایت داشته باشند،به این معناست که این سایت برای آن ها محتوای ارزشمندتری تولید کرده است. در ادامه مهم ترین باور اشتباهی که احتمالا شما هم با آن درگیر بوده اید را بررسی می کنم!
گوگل آنالیتیک چگونه نرخ پرش از سایت را محاسبه می کند؟
هر صفحه در وب سایت شما باید کد ردیابی گوگل آنالیتیک شما را در کد داشته باشد. وقتی کسی از وب سایت شما بازدید می کند، این کد فعال می شود و باعث ایجاد سشن یا جلسه می شود.
اگر بازدید کننده ای بدون تعامل از قبیل خرید، اظهارنظر، دانلود، کلیک و … سایت شما را ترک کند، جلسه پایان می یابد و بازدید وی به عنوان بانس ریت گروه بندی می شود. اگر آنها روی صفحه دیگری کلیک کنند یا عملی را که باعث ایجاد یک رویداد یا ایونت می شود را انجام دهند، مانند پر کردن فرم تماس، کد دوباره فایر می گیرد و به گوگل آنالیتک می گوید که بانس ریت نیست.
با این حال، موارد زیر نیز توسط گوگل آنالتیکس به عنوان نرخ بانس یا پرش در نظر گرفته می شود. و ممکن است تحلیل آنالیتیکس را دچار خطا بکند.
- افزونه های بلاک کننده در مرورگر ها معمولاً از فعال شدن کدهای ردیابی جلوگیری می کنند، بنابراین شما این کاربران را در تجزیه و تحلیل خود در گوگل آنالیتکس نمی بینید.
- صفحات با سرعت لود پایین باعث می شود کاربران بی صبر قبل از بارگیری کامل، صفحه را ببندند و نرخ پرش کنند.
- مهلت زمانی سشن کاربران اگر بیش از حد معین باشد ممکن است در نگاه گوگل نرخ پرش باشد.
نحوه استفاده صحیح از نرخ پرش در سایت
اگر یک صفحه نرخ بالا و یا متوسط رو بالایی از نرخ پرش داشته باشد، ممکن است نشانه این باشد که:
- این صفحه به تجربه کاربری بهتری نیاز دارد.
- عنوان سئو یا توضیحات متای شما با محتوای اصلی صفحه شما مطابقت ندارد، بنابراین کاربران وقتی با واقعیت مواجه می شوند، آنجا را ترک می کنند.
- این یک نوع صفحه است که در آن افراد به صورت طبیعی بانس ریت بالایی دارند، به طور مثال برای استعلام قیمت یک محصول مانند طلا یا آهن الات وارد سایت می شوند و به محض اطلاع قیمت از صفحه خارج می شوند.
باور اشتباه در مورد Bounce Rate صفحات سایت
شاید مهم ترین باور اشتباهی که در مورد این شاخص کلیدی وجود دارد، تاثیر زیاد آن بر روی سئو سایت است. متاسفانه شاهد این هستیم که در این زمینه حتی یک متخصص سئو هم اشتباه می کند و این شاخص را جزو فاکتورهای اصلی سئو سایت در نظر می گیرد و این اشتباه باعث هدر دادن بخشی از منابع صاحبین کسب و کار می شود که اصلا درست نیست.
البته این موضوع تنها به متخصصان ایرانی سئو و بهینه سازی سایت بر نمی گردد، بلکه طبق نظرهای گوگل حدود 70 درصد از مدیران سایت ها و وبمستران در سال 2019 یعنی سال گذشته تصور می کردند که بانس ریس جزو مهم ترین شاخص هایی است که با کاهش آن میتوانند، بهینه سازی سایت خود را بی نظیر کنند.
شاید می پرسید که من از کجا ادعا میکنم که Bounce Rate آنقدرها هم مهم نیست؟ در نظر داشته باشید که بر اساس ابزار اندازه گیری و تحلیل گوگل یعنی Google Analytics هر کاربری که از هر طریقی وارد صفحه ای شود و تعاملی ایجاد نکند، در واقع یک نرخ پرش ایجاد کرده است و این محدوده کلی به صورت منطقی هم نباید بر روی سئو سایت شما تاثیر بگذارد.
همچنین اگر به صفحات مجازی کارمندان ارشد گوگل مراجعه کنید که آن ها هم با این نظر موافق هستند و اظهار کرده اند که اصلا این موضوع بر روی بهینه سازی سایت شما تاثیرگذار نیست. پس به آن توجه کافی داشته باشید و بدون نگرانی به آن فکر کنید.
در نظر داشته باشید که بگوییم که بانس ریت بر روی سئو سایت هم اصلا تاثیر ندارد، موضوع اشتباه دیگری است که باید از آن دوری کنید! در واقع این سوال مهم مطرح می شود که چه زمانی این نرخ پرش بر روی سئو سایت تاثیر می گذارد و چه زمانی این کار را انجام نمی دهد؟
بانس ریت چه زمانی بر روی بهینه سازی سایت شما تاثیرگذار است و چه زمانی نیست؟
برای این که جواب سوال را خودتان پیدا کنید، بگذارید با استفاده از یک مثال مفهوم را بیان کنیم:
فرض کنید که شما تاثیر گرفته اید، سرعت سایت خود را بهبود ببخشید. پس از مدتی متوجه می شوید که الگوریتم های گوگل با توجه به بهبود سرعتی که داشته اید، رتبه بهتری به شما نمایش داده اند، پس سرعت به صورت مستقیم بر روی سئو سایت شما تاثیرگذاشته است، اما در کنار این ترفند تاثیر غیر مستقیمی هم بر روی سئو شما دارد!
در واقع کاربر بعد از این که توانست با سرعت بالایی سایت شما و محتوای دورن آن را ببیند، احساس رضایت بیشتری می کند. این کار باعث می شود که کاربر شما در مدت زمان بیشتری درون سایت شما بماند. به این شکل سرعت سایت به صورت غیر مستقیم بر روی نرخ پرش یا بانس ریت و سئو سایت شما هم تاثیرگذاشته است، اما این مفهوم در رابطه با بانس ریت به چه شکل است؟
آیا نرخ پرش به صورت مستقیم بر روی سئو سایت شما تاثیر می گذارد؟ میزان این تاثیرگذاری به چه شکل می باشد؟ طبق نظر کارشناسان مطرح این حوزه نرخ پرش به صورت غیر مستقیم می تواند بر روی بهینه سازی سایت شما تاثیر بگذارد.
در واقع هنگامی که تعداد زیادی از کاربران سایت شما بدون ایجاد هیچ تعاملی اقدام به ترک سایت شما می کنند، گوگل متوجه می شود که سایت شما دارای مشکلات اساسی، محتوای به درد نخور و … است که نمیتواند رضایت کاربران را جلب کند. این موضوع باعث می شود که سایت شما افت رتبه داشته باشد و ورودی های کمتری داشته باشید. پس اگر میخواهید که در صفحه اول گوگل باشید، بهتر است که در این زمینه کمی بیشتر وقت بگذارید و نرخ بانس ریت را تا حد زیادی کاهش دهید.
تفاوت های اصلی نرخ پرش و زمان ماندگاری کاربر در سایت
تفاوت بین نرخ پرش، میزان خروج و دویل تایم
بسیاری از مردم این سه معیار را اشتباه گرفته و حتی برخی از آنها به جای یکدیگر استفاده می کنند.
میزان خروج از سایت
میزان خروج درصد جلساتی را که در یک صفحه خاص به پایان رسیده اند نشان می دهد.
دویل تایم یا Dwell time
مقدار زمانی است که کاربر بر روی نتیجه جستجو کلیک می کند و به صفحه نتایج گوگل بازمی گردد. برخلاف نرخ بانس ریت و نرخ خروج، این معیاری نیست که بتوانید در Google Analytics پیدا کنید. کارشناس های سئو و سئو کاران حرفه ای آن را ایجاد کرده است، زیرا تصور می شود یک عامل رتبه بندی احتمالی است.
یکی از مفاهیمی که زیاد با آن برخورد خواهید کرد و شاید تا الان تصور می کردید که با همان نرخ پرش یکی است، Dwell Time یا زمان ماندگاری کاربر درون سایت است. بسیاری از افراد و حتی متخصصان تصور می کنند که این دو موضوع به هم شبیه هستند، در حالی که اینگونه نیستند و تفاوت های زیادی بین آنها وجود دارد که شاید مهم ترین آنها عبارت باشد از:
- نحوه محاسبه Dwell Time زمان ماندگاری کاربر در سایت است، در حالی که بانس ریت بر اساس میزان تعامل کاربر در سایت است!
- در Dwell Time به رضایت کاربر در هنگام حضور در صفحه توجه میشود، در حالی که معیار بانس ریت، میزان تعاملی است که کاربر ایجاد میکند.
- زمان ماندگاری کاربر به صورت مستقیم بر روی سئو سایت شما تاثیر میگذارد، در حالی که در نرخ پرش اینگونه نیست!
حال که با این موضوعات آشنا شدید، کافی است که در این زمینه با راهکارهایی آشنا شوید که میتواند این نرخ را تا حد زیادی کاهش دهد و خیال شما را برای همیشه از آن راحت کند:
مهم ترین راهکارهای کاهش نرخ پرش یا بانس ریت (Bounce Rate)
این موارد را به ترتیب اولویت برای شما بیان کرده ایم، پس اگر نمیتوانید همه ی آنها را انجام دهید، بهتر است که به ترتیب اولویت آنها را انجام دهید:
به ایردات فنی و UX سایت اهمیت بدهید.
یکی دیگر از مسائلی که میتواند باعث افزایش نرخ پرش سایت شما بشود و با کنترل آن قادر هستید که بانس ریت را کاهش دهید، ایرادات فنی سایت یا ارورهای 404 هستند! با رفع مشکلات در بارگذرای هر چه بهتر سایت خود میتوانید، اعتماد و رضایت کاربران خیلی بهتر از گذشته جلب کنید.
جدا از این موضوع وجود مشکلات فنی و ارورهای 404 تنها در نرخ تبدیل تاثیر نمیگذارند، بلکه به صورت مستقیم هم بر روی رتبه های شما در گوگل تاثیر می گذرانند. پس در اولین فرصت آن ها را رفع کنید و اقدام به بهینه کردن آن ها بکنید. در این زمینه یک مشاور حرفه ای میتواند به شما کمک کند که راحت تر این صفحات را پیدا و مشکلات را حل کنید.
با استفاده از ابزارهایی مثل هات جر و گوگل آپتیماز نقاط ضعف سایتتان را به نقاط قوتتان تبدیل کنید.
سرعت بارگذاری صفحه سایت خود را بهبود ببخشید.
در یک مثالی که بالاتر هم زدیم، توضیح دادیم که افزایش سرعت سایت میتواند باعث کاهش نرخ پرش و بهبود سایت شما شود. در این زمینه باید بدانید که میتوانید از طریق شیوههای مختلف سایت خود را بهینه کنید. اگر سایت شما وردپرسی است، افزونه های مختلفی برای این کار وجود دارد و یا خودتان میتوانید از طریق برخی از سایتهای خوب در این زمینه اقدام به بهبود سایت خود بکنید.
اگر در این زمینه احساس میکنید که نیاز به راهنمایی بیشتری دارید و یا نیاز به خدمات سئو دارید، میتوانید از طریق صفحه تماس با من که لینک آن در بالای این صفحه قرار دارد، با من ارتباط برقرار کنید.
محتوای خود را با تصاویر و طرح های گرافیکی، جذاب کنید.
هنگامی که شما تنها از محتوای متنی استفاده می کنید، در واقع با این کار به کسب و کار خود و سایت خود آسیب میزنید. در واقع کاربران متن های طولانی بدون تصویر را نمیتوانند تحمل کنند و همین موضوع باعث می شود که بدون هیچ تعاملی سایت شما را ترک کنند. اگر میخواهید در این دسته از سایتها قرار نگیرید، کافی است که در محتوای خود از عکس و طرح های گرافیکی هم استفاده کنید. این کار باعث میشود که محتوای شما تا حد زیادی بهبود پیدا کند.
سعی کنید در این زمینه از تکینک های کلاه سیاه سئو دوری کنید و با استفاده از روش های صحیحی که الگوریتم های گوگل پیشنهاد میدهند، جایگاه خوبی برای کسب و کارتان در نتایج جستجو پیدا کنید. در این زمینه کمک گرفتن از راهنمایی های یک مشاور سئو میتواند تا حد زیادی شما را از گمراهی در این مسیر نجات دهد.
توضیحات متا و عنوان خود را بهینه کنید.
اگر فکر میکنید که با استفاده از تکنیک کلاه سیاه عنوان های جذاب ولی نامرتبط یا Click bait قادر هستید که مخاطبان را جذب کنید، درست فکر کرده اید، اما آیا عواقب آن هم در نظر گرفته اید؟ این کار باعث می شود که سئو و بهینه سازی سایت شما در یک مقیاس خیلی قوی دچار مشکلات جدی شود که شاید حتی فکرش را هم نکنید!
صاحبین کسب و کار یا برخی از متخصصان سئو تصور میکنند که این کار میتواند تاثیر زیادی بر روی سئو سایت شما بگذارد، اما بدانید که این کار تنها باعث افزایش نرخ پرش و در نتیجه جریمه گوگل میشود. شما با این کار تضمین میکنید که مقاله شما از صفحات ابتدایی گوگل به صفحات آخر پرتاب شود! آیا دوست دارید که این اتفاق برای کسب و کار شما بیفتد؟
سخن آخر و جمع بندی
شاید تا الان متوجه شدید که بانس ریت آنقدرها هم که تصور میکردید، یک جادوگر تخریب کننده نیست، اما باید به هر حال اقداماتی برای نابودی و شکست آن انجام دهید. در این زمینه میتوانید تمامی سوالات، نظرات و حرفهای خود را با من به اشتراک بگذارید. در سریع ترین زمان ممکن پاسخگوی شما خواهم بود.
واقعا عالی بود :) سپاس از زحماتی که کشیدید…
سپاس